
September 18, 1985 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 85- 126  

Mr. David H. Heilman 
City Attorney 
200 West Main 
Council Grove, Kansas 66846 

Re: 	Cities and Municipalities--Ordinances of Cities-- 
Vote by Yeas and Nays; Majority of Members-
Elect Required 

Synopsis: Under the provisions of K.S.A. 12-3002, an abstention 
should not be recorded and counted as acquiescence in 
the will of the majority voting on an ordinance. 
Thus, where the vote on a proposed ordinance by a 6 
member council is 3 members in favor and two members 
against, with one member abstaining, and the mayor 
does not exercise the power to cast a deciding vote in 
favor of the ordinance, the ordinance fails. Cited 
herein: K.S.A. 12-3002, 14-111 

Dear Mr. Heilman: 

You request our opinion as to the validity of an ordinance 
vacating a portion of a street in the City of Council Grove. 
Specifically, you advise that the city council is comprised of 6 
members, and that the vote on the ordinance was 3 members in 
favor and 2 members against, with one member abstaining. 
Additionally, you indicate that the mayor did not cast a vote on 
the ordinance. 



Under the common law, a majority of a body, such as a municipal 
council, constitutes a quorum, and the vote of a majority of 
those present, providing they comprise a quorum, is legally 
sufficient to constitute valid action by the body. See Kansas 
Attorney General Opinion Nos. 77-391 and 82-43. Additionally, 
in cases where the common law requirement of a majority of a 
quorum was in effect, the rule evolved that abstention from 
voting by a member of the body would generally be regarded as 
acquiescence in action which is favored by a majority of those 
who do vote with respect to the matter. Id. 

While the common law rule has been followed as to the transaction 
of city "business" [see K.S.A. 14-111], it has been displaced by 
K.S.A. 12-3002 in regard to the adoption of ordinances. That 
statute provides as follows: 

"The vote on any ordinance, except as 
otherwise provided herein, shall be by yeas 
and nays, which shall be entered on the 
journal by the clerk. No ordinance shall be  
valid unless a majority of all the  
members-elect of the council of council cities  
or mayor and other commissioners of commission  
cities vote in favor thereof: Provided, That  
in council cities where the number of  
favorable votes is one less than required, the  
mayor shall have power to cast the deciding  
vote in favor of the ordinance." (Emphasis 
added.) 

Under the above-quoted statute, an ordinance is not valid unless 
it receives the affirmative vote of a majority of the full 
membership of a city council, or the affirmative vote of one less 
than a majority and the affirmative vote of the mayor. In such 
circumstances, the weight of authority holds that an abstention 
will not be regarded as an affirmative vote aligned with the 
majority. See Kansas Attorney General Opinion No. 77-391. 

Accordingly, in our opinion under the provisions of K.S.A. 
12-3002, an abstention should not be recorded and counted as 
acquiescence in the will of the majority voting on an ordinance. 
Thus, where the vote on a proposed ordinance by a 6 member 
council is 3 members in favor and two members against, with one 



member abstaining, and the mayor does not exercise the power to 
cast a deciding vote in favor of the ordinance, the ordinance 
fails. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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